střecha Fantošky

KLUBÍČKO LETOS SLAVÍ DVACET LET S VÁMI

nejbližší akce:

náhodné foto:

náhodná fotografie

TÁBOR NA KOLECH - DĚTI 6-11 LET

Termín: od 06. července 2013  do 13. července 2013

06. července 2013

Dobrodruzi z celé republiky se dnes sešli na pozvání ředitelů významných světových muzeí ve Štířím dole. Cílem jejich setkání bylo uzavřít vzájemnou spolupráci na dalším průzkumu Sedmi divů světa. Vznikly zde 4 skupiny.

Amazoni pod vedením Zuzky Marečkové
Marek Březa
Sára Ďuřišová
Martin Havel
Radek Janovský
Ruda Komanec
Natálka Marenčáková
Karolína Maršálková
Lucka Růžičková
Matěj Štindl
Gabča Terberová

Zatím nevíme pod vedením Michala „Smáži“ Smažila
Filip Czyž
Simona Ďurišová
Tomáš Elagin
Julča Filkuková
Mikoláš Kašpar
Lucka Křížová
Nela Janovská
Honza Havel
Matěj Hladil
Nikola Terberová
Adam Vlach

Čtyřlístek pod vedením Vaška Jandy a Lenky Kleinové
Markéta Balážová
Adam Hladík
Dáda Hrubá
Lukáš Kusák
Alex Kopijevský
Tomáš Marek
Karolína Messnerová
Adam Navrátil
Vanessa Partlová
Mirek Vlach

Deset statečných klobouků pod vedením Terezy „Cupi“ Cupákové
David Březa
Tadeáš Demko
Aďa Hrubá
Karolína Hubelová
Jery Komanec
Amálka Navrátilová
Vojta Pala
Filip Partl
Vojta Přerovský
Eliška Žižlavská

Úvodní expedice do mauzolea v Halikarnasu ověřila schopnosti našich dobrodruhů při záchraně a uchování mumií. Prvním úkolem bylo zabezpečit sarkofág s mumií a dopravit do mauzolea novou krycí desku. Druhý úkol spočíval v precizní mumifikaci dvou členů týmu pomocí toaletního papíru.
Zítra čeká dobrodruhy dopolední přesun na kolech k Artemidinu chrámu a další dobrodružství. O všem vás budeme informovat, tak nám držte palce, ať se nám daří.

07. července 2013

Slunečné ráno vytáhlo dobrodruhy z postelí přímo do sedel kol. Vydali se ve 4 cyklodružstvech vstříc dalšímu divu světa. Jistě vás zajímá, kdo s kým a kam dojel.

Žlutí pod vedením Cupi a Vaška zavítali k rakovi do Račína a stihli se i vykoupat v rybníku Řeka. Jsou to:
Tomáš Elagin
Adam Navrátil
Mikoláš Kašpar
Tadeáš Demko
Jerry Komanec
Marek Březa
Eliška Žižlavská
Tomáš Marek
Matěj Štindl
Vojta Přerovský

Modří s Evou a Radkem jeli na borůvky a taky do Račína. Modří jsou:
Mirek Vlach
David Březa
Honza Havel
Danda Hrubá
Áďa Hrubá
Lucka Růžičková
Nela Janovská
Natálka Marenčáková
Karolína Messnerová
Matěj Hladil
Nikča Terberová

Zelení se Zuzkou a Smážou jeli na nory a do Vojnova městce. S nimi tam byli:
Adam Vlach
Filip Partl
Filip Czyž
Lukáš Kusák
Gabča Terberová
Karolínka Maršálková
Kája Hubelová
Vanessa Partlová
Markéta Balážová
Lucka Křížová

No a Oranžoví s Klárkou a Bohušem jeli do Slavětína na Jelena
Vojta Pala
Alexej Kopijevský
Adam Hladík
Radek Janovský
Martin Havel
Amálka Navrátilová
Matěj Hladil
Julča Filkuková
Simča Ďurišová
Sára Ďurišová

Po báječné svíčkové a vydatném poledním klidu nastal čas dalšího výzkumu, jehož výsledkem byly modely hned 4 Artemidiných chrámů. Ale získat materiál na jejich stavbu nebylo vůbec jednoduché. Týmy čekalo 22 neobvyklých úkolů s názvy jako:
PET board,  Pašování Kaply, Obrův prsten nebo Amazonka.

Všechny chrámy stejně jako další snažení dobrodruhů pak bylo ohodnoceno kousky mapy všech sedmi divů. A od této chvíle se naším hlavním úkolem stalo získat fragmentů mapy co nejvíce a mapu složit.
Budeme se o to pokoušet i zítra ale teď už dobrou noc.

08. července 2013

Pondělí 8.7.2013

I dnes se týmy neohrožených dobrodruhů vydaly pátrat po divech Vysočiny. Je vidět že přípravu jsme již zvládli na výbornou a tak jsme se se všemi potřebnými pomůckami na terénní výzkum vypravili přesně v devět hodin.

Tým žlutých jedniček si dnes opravdu mákl. Hned na úvodu je čekalo velké stoupání nad Krucemburk, kde stojí tři kříže. Z bílého kamení sice nebyly, ale i tak se moc líbily a všichni si zaslouženě vycumlali vrcholovou prémii. Největší odměnou této trasy byla jízda příjemným terénem přes louky a lesy. Poté si ještě zopakovali výměnu duše (kdo by čekal rýsováček v lese??) a s malým zpožděním dorazili na oběd.

Dnešní den jsme se pro naše muzea vydali prozkoumávat maják na ostrově Faru. Prvně bylo důležité  položit základy. Každý si v lese vyznačil fáborky svůj ostrov a umístil na něm svůj maják. Maják hlídali tři strážci. Ostatní vybíhali na ostrovy ostatních týmů a na jejich majáky lepili své základní kameny.

Po brzké večeři nás čekala příprava velkého majáku (pozn. překladatele – táboráku). Ještě než byl oheň zažehnut, každý tým vyrobil dva vory. Vor se musel udržet na hladině, udržet signalizační svíci a samozřejmě vypadat dobře. Všem týmům se všechny podmínky podařilo splnit. Opekli jsme si výborné špekáčky, pustili vory na moře a šli se podívat na opravdový hořící maják za mořem ( pozn. překladatele – finská svíce ).
A že byl dnešek opravdu náročný, čekala nás ještě krátká noční hra. V moři bylo rozmístěno pět majáků. Maják svítil ve vrchní části červeně, ve spodní části bílé světlo osvětlovalo čtyři věci. Dobrodruzi v tichosti putovali mezi majáky a snažili se zapamatovat si co největší počet věcí, které po skončení časového limitu v přístavu zapsali na papír.

09. července 2013

Dnešní den začal pyžamovou party. Kvůli včerejší noční hře jsme všichni vstávali až v 8.30 a šli na snídani v pyžamech. Výjimečně jsme ani nevyjeli na kolech a zůstali v krásném areálu Štířího dolu na cyklistické olympiádě. Disciplíny byly tradiční – rychlostí a pomalostní jízda, jízda zručnosti, zdravověda a servis kola i nové – reflektor na téma reflexní prvky a hod vysokodaleký, namotávání a raci. Jak nám to šlo, vidíte na fotkách. Po poledním klidu jsme dojeli poslední zbývající disciplíny a jeli se koupat k Řece, správně tedy k rybníku Řeka. A aby se to ještě víc pletlo tak bufítek vedle se jmenuje Moře. Moře u rybníka ŘekaJ

Po večeři nás čekalo rozdělování dílků mapy a vyhlášení výsledků olympiády. Někteří byli vysloveně sběrateli diplomů, ale velký potlesk a sladkou odměnu si vysloužili všichni.

No a teď už rychle do postelí, protože zítra nás čeká celodeňák.

10. července 2013

Po včerejším odpočinkovém dni jsme se chystali na celodenní cyklovýlet. Krásné počasí nás v našich plánech pouze utvrdilo. Po deváté hodině ranní jsme si do batůžků nabalili výborné řízečky na cestu. Cílem všech cyklodružstev byl bývalý vojenský prostor ve vesničce Bílek, kde jsme se měli setkat se Canisterapeutickým sdružením Kamarád, kteří nám ukázali jejich terapeutické pejsky včetně ukázek agility a jejich koníky. Samotné agility si mohl vyzkoušet každý z nás stejně jako jízdu na koni. Sluníčko svítilo, pejsci byli hraví a přítulní, koníci klidní a zaměstnanci sdružení neskutečně vstřícní. Takže jsme na místě místo předpokládané hodiny strávili hodiny tři. Zpátky pak jel každý cyklotým podle svých možností – někdo přes jelena ve Slavětíně, jiný přes obchůdek s dobrotami.  A ve Štířáku nás pak čekala místní specialita - slané vdolky s bramborovým gulášem.  

Ale tím dnešní den nekončil – ještě bylo potřeba prozkoumat ekosystémy v dalším divu světa a to v Zahradách Semiramidniných. Po 3 roky jsme se tak snažili, aby všechna zvířátka v potravních řetězcích měla co žrát. A abychom poznali jaké máme zrovna roční období hráli nám k tomu tématické písně. Takže až vám vaše dítko bude doma zpívat: „…Vánoce, Vánoce, Ježíšek přines nám dárky…“ tak to má určitě z tábora.

Den byl dlouhý a odpočinek zasloužený a všichni jsme zvědaví co krásného nám přinese další den.

11. července 2013

Hned po ránu bylo vidět , jak jsou skupinky dobrodruhů nedočkavé, vyrazit na další pátrání po divech žďárska. Teploměr ukazoval příjemných patnáct stupňů, tak jsme se nemuseli bát, že nás budou trápit pouštní podmínky (to jako ten velký rozpálený kotouč tam nahoře a vyschlé studny…).  Mimochodem - Vánoce máme i dneska, je to prostě hit….

Tým žlutých a zelených se vydal do Havlíčkovi Borové na velké nákupy. Tým oranžových vyjel na borůvky na Ranská jezírka a pak si sjel dolů obávaný „smrťák“. Zelené družstvo lovilo kešky (krabičky s poklady) u raka v Račíně.

K obědu nás čekala výtečná rajská. Sotva jsme vytrávili, vydali jsme se do lesa lovit zlé barbary. Rozhodli jsme se totiž v našich muzeích postavit napodobeniny Rhodského kolosu a bylo třeba natrénovat rozpoznávání lotrů, aby nám jej nezbořily. Každý barbar měl své jméno a různé vlasy, oči, nos, vousy pusu a obličej a bylo potřeba si vše dobře zapamatovat.

Dobrou večeři snad ani nemusím zmiňovat…

Protože nás zítra čeká divadelní představení o jednotlivých divech, bylo nutné vystoupení natrénovat a vyrobit masky. Jak tvoření dopadlo jsme všichni zvědaví, ale budeme si muset počkat na zítřejší večer…..

12. července 2013

Tak dneska se nám teda z postelí vůbec nechtělo, takže jsme všichni uvítali, že se nepojede na kola. Dopoledne jsem stavěli pyramidy. 4 týmy se rozběhly pro krabičky od sirek, ze kterých se skládala pyramida. Cílem bylo postavit co největší a nejhodnotnější pyramidu, využít všechny krabičky a vymyslet dobrou strategii. Nejlépe se to povedlo Čtyřlístkům.

Oběd v podání místní kuchyně byl opět slastí pro každý chuťový pohárek – měli jsme špenát s bramborovým knedlíkem a výpečky. Ale večeře to ještě překonala – měli jsme výborný smažený květáček s bramborem.

Ale zpět k odpoledni, po krátké přeháňce jsme se vydali na výšlap k poslednímu stojícímu divu světa – egyptským pyramidám. Mezi starty jednotlivých týmu byl časový interval 15 minut. Po cestě na nás čekaly různé nástrahy – vyvažování lavičky, vytlačování očí z důlků, překonání mokrého kmene stromu, lov ryb a střelba na cíl. A nakonec jsme navštívili hrobku faraona – velkou pyramidu. Byla plná různých egyptských artefaktů – pohár, miska, posvátný had, žezlo, váza a talíř. Který z nich myslíte, že byl pro egyptské faraony nejdůležitější? Pokud jste tipovali hada, máte pravdu.

Po večeři jsme se začali chystat ke slavnostnímu ohni, ale počasí nás zahnalo schovat se do našeho muzea. Zde jednotlivé pátrací týmy sehrály nacvičená představení o vzniku a o historii některých divů světa. Víme už jak se stavěl Rhodský kolos, mauzoleum v Halikarnasu, maják na Faru a egyptské pyramidy.

Po bouřlivém potlesku jsme přikročili k vyhlašování konečných výsledků. A dopadlo to nečekaně!

Čtvrté místo nebylo uděleno!

Třetí místo nebylo uděleno!

Na druhém místě se umístili Amazoni a No name a první byli Čtyřlístci a Deset statečných klobouků. Gratulace patří všem.

Dobrodruhům se rozdaly odměny, zazpívali jsme písně a šli spát. Dobrou noc a zítra se na vás těšíme.

tráva